Ο τομέας του Αρχαίου και Βυζαντινού Κόσμου ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό. Η Αρχαία Ιστορία ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεματικών που αφορούν στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του τομέα είναι η ανάπτυξη των θεωρητικών και μεθοδολογικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για τη μελέτη των αρχαίων κοινωνιών και πολιτισμών με σύγχρονο και διεπιστημονικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητες του τομέα είναι η διοργάνωση ενός εργαστηρίου για τις θεωρίες των κοινωνικών δικτύων και την εφαρμογή τους στη μελέτη της αρχαιότητας και η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου με θέμα τις διάφορες όψεις της ιστορικής αλλαγής στην αρχαιότητα.
Το 2019, ο τομέας διοργάνωσε το πρώτο θερινό σχολείο για την ιστορία, την αρχαιολογία και τον πολιτισμό της αρχαίας Κρήτης με τίτλο «The Lost World of Ancient Crete». Στο θερινό σχολείο δίδαξαν ιστορικοί, αρχαιολόγοι και φιλόλογοι από διάφορα ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού και συμμετείχαν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Κίνα, την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Η διοργάνωση του θερινού σχολείου για την αρχαία Κρήτη σε ετήσια βάση αποτελεί μια από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του τομέα.
Ο τομέας ασχολείται επίσης με την αρχαία ελληνική, βυζαντινή και νεότερης λογοτεχνίας, μέχρι στιγμής στο ΙΜΣ έχουν τρέξει ερευνητικά προγράμματα στον τομέα της νεότερης λογοτεχνίας. Ειδικότερα, οι ερευνητικές ομάδες έχουν ασχοληθεί με την κάλυψη βασικών κενών υποδομής στην έρευνα της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας (19ος και 20ος αιώνας), με τον εντοπισμό, την αναπαραγωγή και την αρχειοθέτηση πρωτογενούς υλικού. Η ενίσχυση της τεκμηρίωσης σε αυτές τις θεματικές επιτρέπει τον προσανατολισμό της επιστημονικής φιλολογικής έρευνας προς σημαντικά πεδία τα οποία μέχρι σήμερα δεν κίνησαν το ενδιαφέρον στο βαθμό που θα έπρεπε. Απώτερος στόχος είναι τα πορίσματα των προγραμμάτων που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, να αποτελέσουν τη βάση για γόνιμες συγκρίσεις της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής με εκείνη άλλων ευρωπαϊκών και μεσογειακών λαών. Ο τομέας έχει διεξάγει σεμινάρια και ημερίδες για εκπαίδευση φοιτητών καθώς και του ευρύτερου κοινού.
Στα μελλοντικά σχέδια του ΙΜΣ είναι να προσελκύσει προγράμματα στον τομέα του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού, καθώς και να διευρύνει τη μελέτη των πολιτισμών της Μεσογείου, περιλαμβάνοντας και άλλες επιστήμες, όπως για παράδειγμα την Αιγυπτιολογία. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να μελετηθεί ο πολιτισμός της Μεσογείου στη διαχρονία του, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το ΙΜΣ επιδιώκει να προσελκύσει ερευνητές οι οποίοι, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, θα συμβάλουν στη μελέτη των πολιτισμών της Μεσογείου είτε αυτόνομα είτε με συγκριτική προσέγγιση, και να αναπτυχθούν συνεργασίες με αντίστοιχα κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν ενεργά προγράμματα.
Διεθνές συνέδριο
Η Κύρου Ανάβασις του Ξενοφώντα και η πρόσληψή της από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους
19-21 Οκτωβρίου 2018, Επιμελητήριο Ηρακλείου (Αίθουσα Καστελλάκη)
«Θάλαττα! Θάλαττα!», αναφώνησαν οι Έλληνες μισθοφόροι, όταν, επιστρέφοντας από τα βάθη της Περσικής αυτοκρατορίας, αντίκρισαν τη θάλασσα από τις παρυφές του όρους Θήχη. Είχαν ακολουθήσει τον Κύρο τον Νεώτερο στην εκστρατεία του εναντίον του αδελφού του, βασιλιά Αρταξέρξη· όμως ο Κύρος σκοτώθηκε στη μάχη στα Κούναξα, και έτσι οι Έλληνες βρέθηκαν να περιπλανιούνται στο εχθρικό έδαφος της Περσικής αυτοκρατορίας, μέχρι να κατορθώσουν, μετά από πολλές δυσκολίες, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ανάμεσα στους μισθοφόρους που ακολούθησαν τον Κύρο ήταν και ο Αθηναίος ιστορικός Ξενοφών, ο οποίος, στο έργο του Κύρου Ανάβασις, αφηγήθηκε με γλαφυρότητα τις περιπέτειες των Ελλήνων και το ταξίδι της επιστροφής τους.
Από την αρχαιότητα έως τους νεώτερους χρόνους η Κύρου Ανάβασις γοητεύει τους αναγνώστες της: ως λογοτεχνικό αριστούργημα (όπως το χαρακτήρισε ο Γίβων), ως πολιτική και ιδεολογική πρόταση, ως ιστορική συμβολή, ως ένα πρώτο δείγμα στρατιωτικής αυτοβιογραφίας. Το διεθνές συνέδριο με τίτλο Anabases in Antiquity and Beyond. Xenophon’s Anabasis and its Legacy έχει στόχο να αναδείξει τις ποικίλες ερμηνευτικές προσεγγίσεις που γεννά η Κύρου Ανάβασις, καθώς και να διερευνήσει την επιρροή που άσκησε στη μεταγενέστερη λογοτεχνία, πολιτική σκέψη, εικονογραφία, ακόμα και στον κινηματογράφο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Θα ξεκινήσει στις 19 Οκτωβρίου, ώρα 3.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 21 Οκτωβρίου το απόγευμα. Θα συμμετάσχουν 22 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γλώσσα των εργασιών θα είναι η αγγλική.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης και από την Περιφέρεια Κρήτης. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, μπορείτε να δείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.philology.uoc.gr/conferences/Xenophons_Anabasis_&_its_Legacy_2018/Programme.pdf