Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Παρίσι-Αθήνα 1919-1939: Το διπλό ταξίδι / Paris-Athènes 1919-1939 : le double voyage.

Παρίσι-Αθήνα 1919-1939: Το διπλό ταξίδι / Paris-Athènes 1919-1939 : le double voyage.

Στόχος του προγράμματος είναι να μελετηθούν συστηματικά και σφαιρικά οι καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές Ελλάδας-Γαλλίας μεταξύ 1919-1939.

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ-ΙΤΕ), συνδιοργανώνει με το Μουσείο Μπενάκη και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών (EFA) το τετραετές (2008-2012) ερευνητικό πρόγραμμα Παρίσι-Αθήνα 1919-1939: Το διπλό ταξίδι / Paris-Athènes 1919-1939 : le double voyage.

Η Ελλάδα και η Γαλλία έχοντας θεμελιώσει, ιδιαίτερα μέσα από την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια πολιτική φιλίας και πολυεπίπεδης συνεργασίας, συνέχισαν σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν τους πνευματικούς και πολιτιστικούς τους δεσμούς, ενώ παράλληλα τα χρόνια αυτά αναπτύχθηκε με εξαιρετικά γόνιμα αποτελέσματα η κινητικότητα καλλιτεχνών, λογοτεχνών και διανοουμένων από τη μία πρωτεύουσα προς την άλλη και κυρίως των Ελλήνων προς το Παρίσι, στον βαθμό που είχε αναδειχθεί διεθνώς ως το ισχυρότερο πολιτιστικό κέντρο εκείνης της περιόδου. Στόχος του προγράμματος είναι να μελετηθούν συστηματικά και σφαιρικά οι καλλιτεχνικές και ευρύτερα πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγές Ελλάδας-Γαλλίας μεταξύ 1919-1939.

Το πρόγραμμα διευθύνεται από μια Επιστημονική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Lucile Arnoux-Farnoux (Université François-Rabelais Tours), Sophie Basch (Institut Universitaire de France, Université de Poitiers), Πολύνα Κοσμαδάκη (Μουσείο Μπενάκη), François Loyer (C.N.R.S), Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ), Paul-Louis Rinuy (Université Paris 8), Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο), Μαρία Τσούτσουρα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δυο επιστημονικές συναντήσεις, μια στο Παρίσι και μια στην Αθήνα, καθώς και ειδικές επιστημονικές ημερίδες όπου παρουσιάζονται ανακοινώσεις συνεργαζόμενων και προσκεκλημένων ερευνητών.

Επιστημονικός υπεύθυνος Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος (Kαθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Δύσης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Ερευνητική ομάδα

  • Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΙΜΣ-ΙΤΕ)
  • Lucile Arnoux-Farnoux (Université François-Rabelais Tours)
  • Sophie Basch (Institut Universitaire de France, Université de Poitiers)
  • Πολύνα Κοσμαδάκη (Μουσείο Μπενάκη)
  • François Loyer (C.N.R.S)
  • Paul-Louis Rinuy (Université Paris)
  • Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο)
  • Μαρία Τσούτσουρα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Προϊόντα του προγράμματος

  • Διεθνές Συνέδριο: Paris-Athènes 1919-1939: Le double voyage, Παρίσι-Αθήνα 1919-1939: Το διπλό ταξίδι, 19 και 21 Ιανουαρίου 2012, Αμφιθέατρο, Μουσείο Μπενάκη.
  • Τόμος πρακτικών: Lucile Arnoux-Farnoux και Polina Kosmadaki (επιμ.), Le double voyage: Paris-Athènes, 1919-1939, Αθήνα: École française d’Athènes, 2018.

Ερευνητική Ομάδα

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος

Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος

Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Δύσης
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Curriculum vitae