Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Στρατή Καρρά

Το θεατρικό έργο του Στρατή Καρρά και η πολύπλευρη συμβολή του συγγραφέα στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου

Στόχος του ερευνητικού project είναι η ψηφιοποίηση, η τεκμηρίωση και η επιμέλεια έκδοσης των θεατρικών έργων του Στρατή Καρρά, καθώς και η ανάδειξη της συμβολής του στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Ο Στρατής Καρράς είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς της μεταπολεμικής γενιάς. Επιπλέον υπήρξε δραστήρια προσωπικότητα της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Υπήρξε σεναριογράφος ταινιών-ορόσημων του ελληνικού κινηματογράφου και διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ίδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του Νέλλη Καρρά, το «Θέατρο των Κωφών» και το 1979 εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Αττικής, θέση την οποία υπηρέτησε για 11 χρόνια.

Παρά την εξαιρετική συμβολή του Καρρά, το θεατρικό έργο του, εξαιτίας και του πρόωρου θανάτου του το 1992, βρίσκεται σε εξαντλημένες ή πεπαλαιωμένες εκδόσεις, ενώ μέρος αυτού παραμένει ανέκδοτο στο αρχείο του συγγραφέα το οποίο έχει παραχωρηθεί από την οικογένειά του για τους σκοπούς του παρόντος project.

Συγκεκριμένα, το project καλύπτει τέσσερις κύριες δράσεις:

  • Ψηφιοποίηση του καλλιτεχνικού έργου του Καρρά (ολοκληρωμένη)
  • Μεταγραφή κειμένων (υπό πραγμάτωση)
  • Επιμέλεια έκδοσης των θεατρικών έργων (υπό προετοιμασία)
  • Ημερίδα αφιερωμένη στον Στρατή Καρρά (υπό οργάνωση).

Ερευνητική Ομάδα

Κωνσταντίνα Γεωργιάδη

Ερευνήτρια Β΄, Συντονίστρια του Τομέα Θεατρολογίας
Curriculum vitae

Παναγιώτα Μήνη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Κινηματογράφου
Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Curriculum vitae