Διάλεξη της Μαρία Μανιαδάκη με θέμα «To δίκτυο NATURA 2000 στην Ελλάδα: από τη θεωρία στην πράξη»

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ σας καλεί στη διάλεξη της Μαρίας Μανιαδάκη με θέμα To δίκτυο NATURA 2000 στην Ελλάδα: από τη θεωρία στην πράξη

την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, ώρα 20.30
Αίθουσα Διαλέξεων ΙΜΣ, Νικηφόρου Φωκά 130, Ρέθυμνο


(παρακαλούμε δείτε την αφίσα της εκδήλωσης)

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη της κ. Μαρίας Μανιαδάκη με τίτλο «Το δίκτυο NATURA 2000 στην Ελλάδα: από τη θεωρία στην πράξη». Η κ. Μανιαδάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ασκεί μαχόμενη δικηγορία στα Χανιά από το 2004. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου της Γερμανίας. Από το 2003 έως το 2011 διετέλεσε συνεργάτης στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Παράρτημα Χανίων, Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, διδάσκοντας μαθήματα περιβαλλοντικού δικαίου. Από το 2016 μέχρι σήμερα είναι Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE NATURA THEMIS για τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και έχει εκπονήσει ποικίλες μελέτες σχετιζόμενες με την περιβαλλοντική παραβατικότητα. Από το 2018 είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Δασικού Χάρτη Π.Ε Χανίων. Από το 2019 είναι ερευνήτρια στο εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα HELLASNOMOSAT με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται αυτή τη στιγμή στις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης ως μέσων για την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου. Έχει λάβει μέρος σε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πάνω σε ευρωπαϊκά, περιβαλλοντικά και εν γένει νομικά θέματα. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά.

Σκοπός της παρουσίασης της κ. Μανιαδάκη είναι η επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου για το δίκτυο NATURA 2000 και της εφαρμογής του στην Ελλάδα. Ειδική αναφορά θα γίνει στις προϋποθέσεις έγκρισης έργων σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί η πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ C-504/2014 σχετικά με την έλλειψη προστασίας της Caretta Caretta εντός της ζώνης της Κυπαρισσίας. Τέλος, θα γίνει συνοπτική έκθεση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος LIFE NATURA THEMIS, ως προς την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις περιοχές του δικτύου ΝATURA 2000 στην Κρήτη.