Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

E-market-path E4

E-market-path E4: Δι@δικτυακές διαδρομές στο μονοπάτι Ε4 (Ρέθυμνο-Πάφος-Λάρνακα)

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού το Εργαστήριο ανέλαβε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός δυναμικού ιστοτόπου για το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 του νομού Ρεθύμνου με τη χρήση πολυμέσων, βάσεων δεδομένων και Γεωγραφικών Συστήματων Πληροφοριών (GIS).

Το Εργαστήριο Γεωφυσικής-Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης και Αρχαιοπεριβάλλοντος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών - Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας  συνεργάστηκε με την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΑΡ Α.Ε.  για την υλοποίηση του Έργου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου με τίτλο Υπηρεσίες για την Υλοποίηση της Ενέργειας 1.2-Ενέργειες ηλεκτρονικής και Φυσικής Προβολής του έργου: «E-market-path E4: Δι@δικτυακές διαδρομές στο μονοπάτι Ε4 (Ρέθυμνο-Πάφος-Λάρνακα)», της Κοιν. Πρωτοβουλίας Interreg IIIA Ελλάδα- Κύπρος.  Το Εργαστήριο ανέλαβε την ψηφιοποίηση, ταξινόμηση υλικού προβολής, σχεδιασμό και δημιουργία δυναμικού ιστοτόπου για το ορειβατικό μονοπάτι Ε4 του νομού Ρεθύμνου μέσω της κατασκευής  διαδραστικών ιστοσελίδων που συνδυάζουν πολυμέσα, βάσεις δεδομένων και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS).

H βάση πληροφοριών περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό περιβάλλον, τον αγροτουρισμό και την διατροφή/γαστρονομία που έχουν ταξινομηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες και υποκατηγορίες ανάλογα με τα τμήματα των διαδρομών.  Ο επισκέπτης μπορεί να παίρνει πληροφορίες για θεματικές ενότητες όπως π.χ. μοναστήρια, σπήλαια, ανεξερεύνητες παραλίες, Ενετικά κτίσματα, ρακοκάζανα, κ.α., ενώ μέσα από τις επιλογές της ιστοσελίδας μπορεί να επιλέξει και να αντλήσει επιπλέον πληροφορίες για πολιτιστικά και ειδικά γεγονότα και εκδηλώσεις που προβάλλουν την ολική παρουσία της περιοχής. Η εφαρμογή των GIS δίνει την δυνατότητα πλοήγησης σε διαφορετικά γεωγραφικά δεδομένα και την συμβατότητα των customized δεδομένων με το Google Earth.

Ο πολυμεσικός ιστότοτοπος που δημιουργήθηκε http://www.e4nar.gr περιλαμβάνει επίσης διάφορες διαδραστικές πανοραμικές απεικονίσεις (πανοράματα 360ο) επιλεγμένων σημείων του μονοπατιού Ε4 όπως για παράδειγμα από την Μονή Αρκαδίου, το Σπήλαιο των 5 Παρθένων, το Σπήλαιο των Ζωνιανών, το Ναό του Αγίου Υακίνθου, κ.α.