Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ

Σταυρoδρόμια πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Έργο «ΜΕΤΑΛΛΩΝ ΤΟΠΟΙ», δημιουργεί την πρότυπη web-GIS πλατφόρμα «Διαδρομές Μετάλλων» (με προέκταση για χρήση της σε κινητές συσκευές) για την ανάδειξη σημαντικών φυσικών και γεω-αρχαιολογικών πολιτιστικών πόρων, τόσο των Δυτικών Κυκλάδων (με έμφαση στα τρία επιλεγμένα νησιά) όσο και της Κύπρου (με έμφαση στην περιοχή της Ασγάτας). Περιλαμβάνει δυναμικούς ψηφιακούς χάρτες με περιηγητικές διαδρομές-μονοπάτια, αρχαιολογικούς, ιστορικούς τόπους και μνημεία, εκκλησίες, εξωκλήσια και μοναστήρια, ενδιαφέροντα σημεία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που συναντάει ο πεζοπόρος κατά τη διάρκεια των διαδρομών, αρχαία μεταλλεία και εξορυκτικές στοές, προσφέροντας τοπολογική αντίληψη στους χρήστες, δημιουργώντας αίσθηση ασφάλειας, φιλικής προσέγγισης και ελκυστικότητας.

Οι δυναμικοί ψηφιακοί χάρτες, περιλαμβάνουν τις εξής περιηγητικές διαδρομές-μονοπάτια:

  • Για τη Σίφνο, η πρώτη διαδρομή βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του νησιού, ξεκινάει από τον Καταβατό και καταλήγει στον Αγ. Σώστη, όπου διασώζονται τα αρχαιότερα αργυρομολυβδοορυχεία στην περιοχή των Κυκλάδων. Η δεύτερη διαδρομή, στο νότιο τμήμα του νησιού, από την Πόρτα του Φάρου έως και τη σκάλα φόρτωσης στο Αποκοφτό, περιοχή των διάσημων χρυσορυχείων της Σίφνου, η οποία καταλήγει στο Σκαλί και στην Κασέλα στον Πλατύ Γυαλό, μέσω της Χρυσοπηγής και του Άσπρου Πύργου.
  • Στη Σέριφο, η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από τη Χώρα της Σερίφου στις Σκουριές στον Αβεσσαλό, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων εκκαμινεύσεων στις Κυκλάδες και κατόπιν μέσω του μονοπατιού στη Φλέα, όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος αρχαίος Πύργος, καταλήγει στα Πλακάλωνα και στο Μεγάλο Λειβάδι, που αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Δεύτερη διαδρομή στη Σέριφο αποτελεί το μονοπάτι από τις Σκουριές στο Μία Χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο του Άσπρου Πύργου, και μέσω της Αγ. Τριάδας καταλήγει στο Μεγάλο Λειβάδι ή από μονοπάτι γύρω από το Κάστρο της Γριάς, όπου καταλήγει στον Κουταλά, κέντρο της νεότερης μεταλλευτικής εξόρυξης.
  • Στην Κύθνο, η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από την Δρυοπίδα και μέσω του Σπηλαίου Καταφύκι καταλήγει στις Λεύκες, περιοχή προϊστορικού μεταλλείου και θέση εκκαμίνευσης χαλκού. Η δεύτερη διαδρομή, στη ΒΔ Κύθνο, ξεκινάει από τον Προφήτη Ηλία διέρχεται από τον Κακόβολο και την Μερσινιά και καταλήγει στην Κολώνα, διασχίζοντας μια περιοχή με μεγάλο αριθμό αρχαιο-μεταλλευτικών/μεταλλουργικών θέσεων, η οποία αποτελεί κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.
  • Στην περιοχή της Ασγάτας της Κύπρου οι τρεις περιηγητικές διαδρομές-μονοπάτια ξεκινούν: η πρώτη από το Κέντρο Ανάδειξης της Φυσικής και Γεω-Μεταλλουργικής Κληρονομιάς Ασγάτας και καταλήγει στην τοποθεσία Μερσινούθκια, στη στοά ενός μεταλλείου. Από εκεί ξεκινά η δεύτερη διαδρομή και καταλήγει στην τοποθεσία Πλαθκιές, όπου εντοπίζονται αρχαίες σκωρίες και Ρωμαϊκές γαλαρίες, ενώ η τρίτη διαδρομή ξεκινά από την τοποθεσία Πλαθκιές και καταλήγει στην τοποθεσία Μαυρίθκια.

Έργο σε εξέλιξη.

Ερευνητική Ομάδα

Άγγελος Χλιαουτάκης

Άγγελος Χλιαουτάκης

Μεταδιδάκτορας ερευνητής
Curriculum vitae
Νίκος Σ. Παπαδόπουλος

Νίκος Σ. Παπαδόπουλος

Μηχανικός λογισμικού
Curriculum vitae