Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Θ.ΙΣ.Β.Υ.

Η βιογραφία ως πηγή της θεατρικής ιστορίας: βιογραφίες ελλήνων και ξένων ηθοποιών στον ελληνικό και παροικιακό περιοδικό Τύπο από το 19ο αιώνα ώς τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συμβολή στην ιστορία της υποκριτικής

Το ερευνητικό πρόγραμμα αφορά τον εντοπισμό, τη συλλογή και την επεξεργασία των βιογραφικών πληροφοριών και των εικονογραφικών πορτρέτων των Ελλήνων και ξένων ηθοποιών σε περιοδικά, εφημερίδες ή ημερολόγια που εκδίδονταν σε πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Σύρος, Μυτιλήνη, Πάτρα, κ.ά.) αλλά και σε πόλεις όπου υπήρχαν ελληνικές κοινότητες (Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Φιλιππούπολη κ.ά.). Στόχος είναι η χρονολογική ταξινόμηση, η δημιουργία καταλόγων των βιογραφούμενων προσώπων, αλλά και στατιστικών πινάκων, όπου θα καταγράφεται η συχνότητα εμφάνισης των Ελλήνων και ξένων ηθοποιών. Θα ακολουθήσει η εισαγωγή των στοιχείων σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, η διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στο διαδίκτυο, καθώς και η έκδοση  ανθολογίου, η παραγωγή, παρουσίαση και δημοσίευση σχετικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Ακαδημαϊκή Σύμβουλος:  Κωνσταντίνα Γεωργιάδη

Φορέας Χρηματοδότησης:  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». ΕΣΠΑ 2014-2020. Υποστήριξη ερευνητών με έμφαση στους Νέους Ερευνητές.

Συνεργαζόμενες Ερευνήτριες: Τάνια Νεοφύτου, Βάνια Παπανικολάου, Μαρία Σεχοπούλου

 

Ερευνητική Ομάδα

Κωνσταντίνα Γεωργιάδη

Κωνσταντίνα Γεωργιάδη

Ερευνήτρια Β, Συντονίστρια του Τομέα Θεατρολογίας
Curriculum vitae
Τάνια Νεοφύτου

Τάνια Νεοφύτου

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Βάνια Παπανικολάου

Βάνια Παπανικολάου

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Curriculum vitae
Μαρία Σεχοπούλου

Μαρία Σεχοπούλου

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια