Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

Ivana Hadjievska

Μεταπτυχιακή συνεργάτης

Η Ιβάνα Χατζίεφσκα, είναι Ιστορικός και νεότερη συνεργάτιδα των Κρατικών Αρχείων της Βόρειας Μακεδονίας στα Μπίτολα.

Κάτοχος πτυχίου (2018) και μεταπτυχιακού τίτλου (2021) στον τομέα της Ιστορίας από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» στα Σκόπια. Η ειδίκευσή της είναι στο πεδίο της οικονομικής ιστορίας [Τίτλος Εργασίας: «Η ανθρώπινη κατάσταση των βιομηχανικών εργατών στην Μακεδονία του Βαρδάρη (1918-1941)»]. Το 2019 κέρδισε το βραβείο καλύτερης απόδοσης σπουδών από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κοινωνική ιστορία, τη φιλοσοφία της ιστορίας και τον πολιτισμό μνήμης.

Έχει ερευνητική εμπειρία από την εργασία της σε διεθνή προγράμματα σχετικά με την προσβασιμότητα των ιστορικών πηγών για την ιστορία των γυναικών και με την ανάπτυξη επιστημονικών δυνατοτήτων για τοπικές αρχειακές συλλογές.

Πρόσφατα εκδόθηκε ο τόμος Invisible archives: Makedonka - Organ of the WAF (1944-1952). historical experiences and cultural memory (Center for the Study of the Nationalisms and Cultures - Skopje, 2022), τον οποίο συνέγραψε μαζί με την Jana Kocevska.