Δήμητρα Καρδακάρη
Η Δήμητρα-Χρυσούλα Καρδακάρη είναι ιστορικός με ειδίκευση στη ναυτιλιακή και οικονομική, εστιάζοντας στην ελληνική ναυτιλία από τον 19ο έως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (2025) με θέμα διατριβής Η εξέλιξη των Κασιώτικων ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το τοπικό στο παγκόσμιο (19ος αιώνας – παραμονές Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου). Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και τη Διδασκαλία Ατόμων με Διαταραχές Προφορικού και Γραπτού Λόγου στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι πτυχιούχος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η ερευνητική της εμπειρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, όπου συμμετείχε σε μια σειρά χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το 2023–2024 εργάστηκε ως ερευνήτρια στο έργο MareChronStat: Δημιουργία βάσης δεδομένων για την ελληνική ναυτιλία (1931–1939), με χρηματοδότηση από το Lloyd’s Register Foundation στο πλαίσιο του προγράμματος «Small Grants Scheme». Το 2022 συμμετείχε στο πρόγραμμα ΝΑΥΣ, με αντικείμενο την τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και των ναυμαχιών Ναβαρίνου και Σαλαμίνας (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου). Το 2021 ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και ταξινόμηση αρχειακού υλικού ναυτιλιακής ιστορίας, ενώ την περίοδο 2018–2020 εργάστηκε ως υπότροφος του προγράμματος ARCHERS (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), εστιάζοντας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ψηφιακή τεκμηρίωση. Έχει διακριθεί με πλήθος βραβεύσεων και υποτροφιών, όπως το Καυταντζόγλειο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2013), υποτροφίες από το Ίδρυμα Carswell-Κουλουκουντή, το Ίδρυμα Λεβέντη, την Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και το Bureau Veritas, καθώς και υποτροφίες έρευνας από το Society of Nautical Research (2019) και το Ινστιτούτο Αιγέας (2022). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικούς τόμους και στον ημερήσιο Τύπο, με θέματα που καλύπτουν την επιχειρηματική ναυτιλιακή ιστορία, την Κάσο και την παρουσία των γυναικών στη ναυτιλία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις παραμονές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Καρδακάρη, Δ. (2024). Η χρήση των ανώνυμων ναυτιλιακών εταιρειών στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα: Οι εταιρικές μορφές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Κουλουκουντή. Στο: Η ελληνική εμπορική ναυτιλία στα χρόνια του Ελευθερίου Βενιζέλου, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
- Καρδακάρη, Δ. (2016). Τα «πλοία της ελευθερίας» και η συμβολή του Μανώλη Κουλουκουντή. Στο: Η γενιά των Λίμπερτυ. Εβδομήντα χρόνια από την αναγέννηση του ελληνόκτητου στόλου. Έκδοση Ναυτικών Χρονικών.
- Καρδακάρη, Δ. (2015). Μανώλης Κουλουκουντής: Ένας από τους πατριάρχες της ελληνικής ναυτιλίας του 20ού αιώνα. Στο: Ηγετικές μορφές του ελληνικού εφοπλισμού κατά τον 20ό αιώνα. Έκδοση Ναυτικών Χρονικών.