Παρουσίαση νέας έκδοσης "Η αυστριακή αρμάδα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Διπλωματία και πόλεμος"

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει τη νέα του έκδοση "Η αυστριακή αρμάδα κατά την Ελληνική Επανάσταση. Διπλωματία και πόλεμος" της Όλγας Κατσιαρδή-Hering (ομότιμη καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και του Δημητρίου Μ. Κοντογεώργη (επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κύπρου). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, Αμαλίας 22-24 (είσοδος από την οδό Σουρή).
Ο τόμος είναι ο καρπός ερευνητικού προγράμματος του Ιδρύματος, που εκπονήθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι συγγραφείς προέβησαν σε συστηματική αρχειακή έρευνα στα αυστριακά κρατικά αρχεία της Βιέννης, στο κρατικό αρχείο της Τεργέστης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα, ενώ αξιοποίησαν εξαντλητικά και τη σχετική βιβλιογραφία, ελληνική και ξενόγλωσση, προσφέροντάς στον αναγνώστη μια πρωτότυπη σύνθεση, η οποία καλύπτει ένα σημαντικό ιστοριογραφικό κενό γύρω από τη διπλωματική, τη στρατιωτική και την οικονομική ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης.
Η μελέτη προσεγγίζει τη δράση του αυστριακού αυτοκρατορικού στόλου στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και γενικότερα στο Λεβάντε, κατά τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Αναδεικνύεται η πολύπλευρη αυστριακή πολιτική, μια πολιτική φαινομενικής ουδετερότητας, με στόχους τη διατήρηση του status quo και την αποτροπή της ενίσχυσης της ρωσικής επιρροής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σταθερό μοτίβο την εναντίωση προς επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μαρία Στασινοπούλου, καθηγήτρια, Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Βιέννης
Δημήτρης Δημητρόπουλος, διευθυντής Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας / καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις από τους συγγραφείς Όλγα Κατσιαρδή-Hering, και Δημήτριο Μ. Κοντογεώργη.
Την εκδήλωση συντονίζει ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / γενικός γραμματέας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων
Αμαλίας 22-24 (είσοδος από την οδό Σουρή)

πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr

 

Πατήστε για να κατεβάσετε το πρόγραμμα