Η καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας και Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών Τζελίνα Χαρλαύτη στις «Καλές Θάλασσες – Bάρδια Σαββάτου»

Η Τζελίνα Χαρλαύτη, ιστορικός, καθηγήτρια ναυτιλιακής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ήταν η καλεσμένη του Αντώνη Καραγιαννάκη στη Φωνή της Ελλάδας και την εκπομπή «Καλές Θάλασσες-Βάρδια Σαββάτου», το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024, στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Η Τζελίνα Χαρλαύτη έχει γράψει πολλά μίλια στη μέχρι τώρα πορεία της, αλλά σε βιβλία και έρευνες, έχοντας από νωρίς την έντονη επιθυμία να βιώσει την εμπειρία του να είσαι ναυτικός. Έφτασε, μάλιστα, μιαν ανάσα από το να πραγματοποιήσει το όνειρό της, με ένα ταξίδι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά την πρόλαβε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η καταξιωμένη ιστορικός αναφέρθηκε στην ιστορία των επιχειρήσεων Ωνάση από το 1924 έως το 1975, που είναι και το θέμα του ομώνυμου βιβλίου της, κάνοντας και συγκεκριμένη αναφορά στα δύο πρώτα καράβια του Αριστοτέλη Ωνάση, που ήταν αγορασμένα το 1934 από 2ο χέρι και στα οποία έδωσε το όνομα των γονιών του, Πηνελόπη και Σωκράτης Ωνάσης.

Από τη στιγμή που προσέγγισε το Ίδρυμα Ωνάση, η κα Χαρλαύτη ξεκίνησε και συνεχίζει την ταξινόμηση ενός τεράστιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού, το οποίο αριθμεί περίπου 2-3 εκατομμύρια έγγραφα σε χιλιάδες φακέλους.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αντώνης Καραγιαννάκης
https://vog.ert.gr/show/kales-thalasses