Διάλεξη του Fernando Guirao, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, με θέμα «The European Rescue of the Franco Regime, 1950-1975»

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του Fernando Guirao, με τίτλο «Η ευρωπαϊκή διάσωση του Φρανκικού καθεστώτος στην Ισπανία, 1950-1975». Ο Fernando Guirao είναι καθηγητής Jean Monnet της ιστορίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης και διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Βαρκελώνης. Ο καθηγητής Guirao είναι επίσης μέλος της Liaison Committee of Historians της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού Journal of European Integration History. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Nantes (2016), Seoul National (2009), Oxford (1997), LSE (1995), και Yale (1992-94). 

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Guirao θα αναφερθεί στο πώς οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης συνέβαλαν στη σταθεροποίηση του φρανκικού καθεστώτος μεταπολεμικά. Η ΕΟΚ προμήθευε σταθερά την ισπανική οικονομία με απαραίτητες πρώτες ύλες και κεφαλαιουχικά αγαθά και προσέφερε αγορές για τα κύρια εξαγωγικά εμπορεύματα της Ισπανίας, και μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς συνέβαλε στη σταθερότητα του μη-δημοκρατικού καθεστώτος που προέκυψε από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο: χωρίς την υλική αυτή βοήθεια ο Φράνκο πολύ πιο δύσκολα θα κατάφερνε να παραμείνει επικεφαλής της χώρας μέχρι τον θάνατό του στα 82 του χρόνια το 1975. Ο Φράνκο ποτέ δεν απειλήθηκε από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, και οι κυβερνήσεις της ΕΟΚ κατάφεραν να κρατήσουν τις οικονομικές διαπραγματεύσεις με την Ισπανία μακριά από τη διογκούμενη πολιτική αναταραχή.

Η διάλεξή του θα γίνει στα αγγλικά, και θα μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς και από το διαδίκτυο.

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZwrcuCppj8qHd1XtFRRziiEhVTzeYNt_j-2