ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της Europe Direct (Περιφέρεια Κρήτης), συνδιοργανώνουν ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο, στιχουργό και ποιητή ΕΡΡΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ, με τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του και έκθεση κινηματογραφικών αφισών και αρχειακού υλικού, κατόπιν της ευγενικής παραχώρησης της οικογένειας του δημιουργού.

Ο Ερρίκος Θαλασσινός (1927-2000) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Ξεκίνησε να εργάζεται στον κινηματογράφο το 1957 ως βοηθός σκηνοθέτη του Jules Dassin στην ταινία Celui qui doit mourir (Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) και συνέχισε ως σκηνοθέτης πενήντα περίπου ταινιών (1958-1989) και δέκα τηλεοπτικών σειρών (1976-1991). Παράλληλα, έγραψε στίχους τραγουδιών, τα όποια μελοποίησαν κορυφαίοι συνθέτες, όπως ο  Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Κώστας Χατζής και ο Γιώργος Χατζηνάσιος, και υπηρέτησε την ποίηση, εκδίδοντας μία ποιητική συλλογή και αφήνοντας πλούσιο αδημοσίευτο ποιητικό έργο.

Η τιμητική εκδήλωση για τον δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, ώρα 18:30. Για το πολυσχιδές έργο του Ερρίκου Θαλασσινού θα μιλήσουν οι: Κατερίνα Δρυμισκιανάκη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, ‘Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές’, Τμήμα Φιλολογίας, ΠΚ & ΙΜΣ–ΙΤΕ), Γρηγόρης Βοσκάκης (Υπ. Διδ. Ιστορίας Κινηματογράφου, ΠΚ - Φιλόλογος), Παναγιώτα Μήνη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Κινηματογράφου, Τμήμα Φιλολογίας ΠΚ & ΙΜΣ-ΙΤΕ) και ο φίλος του Ερρίκου Θαλασσινού, πολιτικός μηχανικός Σίμος Χούπας.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο του σκηνοθέτη και πλήθος αντιπροσωπευτικών αφισών ταινιών του και θα λάβει χώρα στο Πατάρι του Βιβλιοπωλείου της Βικελαίας Βιβλιοθήκης από τις 17 ως τις 24 Ιουνίου 2022 (ώρες λειτουργίας καταστημάτων).  

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.