Διάλεξη του Sven Beckert, καθηγητή ιστορίας στο Harvard, με θέμα «Empire of Cotton: The Global Origins of Modern Capitalism»

Ο Τομέας Μεσογειακής και Παγκόσμιας Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας και το Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του ΙΜΣ/ΙΤΕ οργανώνουν, και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2021/2022, μια σειρά σεμιναριακών συναντήσεων με θέμα την «Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία και Ιστορία Θαλασσών».

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, ώρα 20.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130) θα γίνει η διάλεξη του Sven Beckert, με τίτλο «Η αυτοκρατορία του βαμβακιού: οι παγκόσμιες ρίζες του σύγχρονου καπιταλισμού». Ο Sven Beckert είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Harvard (έδρα αμερικανικής ιστορίας Laird Bell), και διδάσκει αμερικανική ιστορία του 19ου αιώνα και παγκόσμια ιστορία. Διευθύνει την Weatherhead Initiative on Global History και το Program on the Study of Capitalism στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το βραβευμένο βιβλίο του "Αυτοκρατορία του βαμβακιού" θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης μέσα στον επόμενο μήνα. 

Το έργο του καθηγητή Beckert εντάσσεται στο πεδίο της παγκοσμιοποιημένης (global) οικονομικής ιστορίας, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Ο Sven Beckert αποτελεί, επίσης, εξέχοντα εκπρόσωπο του ιστοριογραφικού ρεύματος της "Νέας Ιστορίας του Καπιταλισμού", και που μία από τις βασικές συνεισφορές του είναι η ανάδειξη της οργανικής σχέσης που είχε ο θεσμός της δουλείας (και άλλες μορφές μη-ελεύθερης εργασίας) με τον καπιταλισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Οι δύο αυτές προσεγγίσεις θα παρουσιαστούν στην ομιλία του μέσα από την ιστορία του βαμβακιού. Υφάσματα φτιαγμένα από βαμβάκι βρίσκονται σήμερα παντού, δεν ήταν όμως πάντα έτσι, και η ιστορία της καλλιέργειας και επεξεργασίας του βαμβακιού είναι και μία ιστορία της ανάδυσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, ενός κόσμου με απέραντο πλούτο και ενοχλητικά μεγάλες ανισότητες.

Η διάλεξή του θα γίνει στα αγγλικά, και θα μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς και από το διαδίκτυο.

Εγγραφή εδώ

Live stream