Οικονομία και κοινωνία στα χρόνια της επανάστασης

Ο Σίμος Μποζίκης, δρ νεότερης ιστορίας, θε μιλήσει με θέμα "Η διάρθρωση της ελληνικής δημόσιας οικονομίας, 1828-1831: μια επισκόπηση με βάση τα κύρια κονδύλια της καποδιστριακής περιόδου". Με άξονα τρεις αδημοσίευτους γενικούς ισολογισμούς, που καλύπτουν το σύνολο της καποδιστριακής περιόδου, αναλύονται τα επιμέρους κονδύλια και συγκροτείται το κάδρο της δημόσιας οικονομίας στα χρόνια του Κυβερνήτη.

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος, Διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, θα μιλήσει για τις "Αγροτικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης". Θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει όψεις των συνθηκών λειτουργίας και φορολόγησης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων της υπαίθρου -κυρίως μύλων και ελαιοτριβείων- και των χώρων άσκησης της βιοτεχνίας και της χειροτεχνίας στις πόλεις στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης.

Ο Σάκης Δημητριάδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-ΙΤΕ, θα αναφερθεί στη  "Διάρθρωση της αγροτικής κοινωνίας στα χρόνια του Αγώνα: πλούτος και γεωργικό εισόδημα στη Νότια Πελοπόννησο". Ανεξάρτητα από την κοινωνική σύνθεση της πολιτικής και στρατιωτικής της ηγεσίας και το στίγμα που αυτή της προσέδωσε, η Επανάσταση του 1821 εκτυλίχθηκε σε μια πλειοψηφικά αγροτική κοινωνία, στην οποία η γεωργία αποτελούσε, για τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού, την κύρια οικονομική δραστηριότητα. Τι είδους αγροτική κοινωνία όμως ήταν αυτή; Αξιοποιώντας ποσοτικά δεδομένα σχετικά με την κατανομή του πλούτου και του εισοδήματος που συγκεντρώθηκαν από τις κρατικές αρχές της περιόδου της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, στο τέλος της Επανάστασης (1830), η ομιλία επιχειρεί να προσφέρει μια εικόνα της διάρθρωσης της αγροτικής κοινωνίας σε περιοχές της Νότιας Πελοποννήσου στα χρόνια του Αγώνα, εστιάζοντας στις τοπικές ηγετικές ομάδες.

 

Εγγραφείτε εδώ

Μετά την εγγραφή σας, θα λάβετε email επιβεβαίωσης με σχετικές πληροφορίες για τη συμμετοχή σας στη διάλεξη.
Επισκεφτείτε ξανά την υπάρχουσα ανακοίνωση κατά την έναρξη της διάλεξης για τον σύνδεσμο live streaming στο Youtube σε περίπτωση που η εφαρμογή τηλεδιασκέψεων έχει φτάσει το ανώτατο όριο συμμετεχόντων.

Live Streaming