Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών

JaNet

Janissaries in Ottoman Port-Cities: Muslim Financial and Political Networks in the Early Modern Mediterranean​​​​​​​

Φορέας χρηματοδότησης: European Research Council Starting Grant scheme (StGr2019 no. 849911, στο πλαίσιο του H2020-EU.1.1.)
Επιστημονικός Υπέυθυνος: Γιάννης Σπυρόπουλος
Ημερομηνία έναρξης: 1 Φεβρουαρίου 2020, ημερομηνίας λήξης: 31 Ιανουαρίου 2025
Συνολικός Προϋπολογισμός: € 1,498,389
Θεσμός φιλοξενίας: ΙΜΣ/ΙΤΕ

Το πρόγραμμα διερευνά τον οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό ρόλο των γενιτσάρων τον 18ο και τον 19ο αιώνα εξετάζοντας τα δίκτυά τους στη Μεσόγειο (συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς μεγάλων λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη). Μέσω της μελέτης των παραπάνω δικτύων το έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια καινοτόμο ιστορική ανάλυση σε σχέση, αφενός, με τον ρόλο των μουσουλμάνων στην οθωμανική και την ευρύτερη εμπορική οικονομία της Μεσογείου – έναν ρόλο που η βιβλιογραφία σε μεγάλο βαθμό αγνοεί – και, αφετέρου, με τις διαδικασίες που συνέβαλλαν στη δημιουργία διασπορών και στη μεταφορά ανθρώπων και ιδεών μεταξύ διαφόρων μουσουλμανικών κοινοτήτων στην περιοχή.

Στη βάση του προγράμματος βρίσκεται η ιδέα ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου υπό εξέταση, το σώμα των γενιτσάρων αποτελούσε μία από τις κύριες οδούς που χρησιμοποιούνταν από τους μουσουλμάνους της οθωμανικής περιφέρειας για τη ανάμειξή τους στην αναπτυσσόμενη πιστωτική αγορά και την εμπορική ζωή της αυτοκρατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η γενιτσαρική οργάνωση, η οποία αποτελούσε επίσης ένα ισχυρό μέσο για τη συμμετοχή των μουσουλμάνων στην τοπική και αυτοκρατορική πολιτική σκηνή, εξελίχθηκε σε μια πλατφόρμα ανταλλαγής ανθρώπων, προϊόντων και ιδεών μεταξύ επαρχιών που κάλυπταν μια τεράστια γεωγραφική περιοχή. Στο μεσογειακό πλαίσιο, η θεώρηση αυτή μάς επιτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τις πληροφορίες που παρέχονται από δυτικές πηγές και να επαναπροσδιορίσουμε δραστικά τον κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό ρόλο των μουσουλμάνων στην περιοχή, μια προσέγγιση της οποίας η σύγχρονη ιστορική ανάλυση σε μεγάλο βαθμό στερείται.

Η κύρια ερευνητική ομάδα του JaNet αποτελείται από τον Υπεύθυνο Προγράμματος Γιάννη Σπυρόπουλο (ΙΜΣ/ΙΤΕ), τους Abdulmennan Mehmet Altıntaş  (ΙΜΣ/ΙΤΕ), Yahya Araz (Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül, Σμύρνη), İrfan Kokdaş (Πανεπιστήμιο Kâtip Çelebi, Σμύρνη), Δημήτρη Παπασταματίου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη), Mehmet Mert Sunar (Πανεπιστήμιο Medeniyet, Κωνσταντινούπολη), Anna Sydorenko (ΙΜΣ/ΙΤΕ), Aysel Yıldız  (ΙΜΣ/ΙΤΕ), καθώς και από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό. Η Συμβουλευτική Επιτροπή του έργου αποτελείται από τον Αντώνη Αναστασόπουλο (Πανεπιστήμιο Κρήτης/ΙΤΕ), Virginia Aksan (Πανεπιστήμιο McMaster, Χάμιλτον, Καναδάς), Linda Darling (Πανεπιστήμιο Αριζόνα, Τούσον, Ηνωμένες Πολιτείες), Jane Hathaway (Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Columbus, Ηνωμένες Πολιτείες) και Baki Tezcan (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, Ηνωμένες Πολιτείες). Το JaNet φιλοξενείται στο ΙΜΣ/ΙΤΕ (Host Institution), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Medeniyet της Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο Kâtip Çelebi της Σμύρνης (Beneficiary Institutions).

 

Ερευνητική Ομάδα

Αντώνης Αναστασόπουλος

Αντώνης Αναστασόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Curriculum vitae
Άννα Σιντορένκο

Άννα Σιντορένκο

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Curriculum vitae
Δημήτριος Παπασταματίου

Δημήτριος Παπασταματίου

Επίκουρος Καθηγητής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Sukru Ilicak

Sukru Ilicak

Μεταδιδάκτορας ερευνητής
Curriculum vitae
Matteo Barbano

Matteo Barbano

Μεταδιδάκτορας ερευνητής
Curriculum vitae
Aysel Yıldız

Aysel Yıldız

Μεταδιδακτορική ερευνήτρια
Abdulmennan M. Altıntaş

Abdulmennan M. Altıntaş

Μεταδιδάκτορας ερευνητής
Εβίτα Δανδάλη

Εβίτα Δανδάλη

Υποψήφια διδάκτωρ
Curriculum vitae
Μαρία Αναστασιάδη

Μαρία Αναστασιάδη

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Curriculum vitae
Γεωργία Ειρήνη Τρούλη

Γεωργία Ειρήνη Τρούλη

Mηχανικός λογισμικού
Curriculum vitae
Μαρία Ε. Φραγκοπούλου

Μαρία Ε. Φραγκοπούλου

Βοηθός Έρευνας - Συντονισμός & Διαχείριση Προγραμμάτων
ERC
Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ERC, JaNet, grant agreement No. 849911). Οι θέσεις και οι απόψεις που εκφράζονται είναι των συγγραφέων και μόνο και δεν αντανακλούν απαραίτητα τις θέσεις και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Εκτελεστικού Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε ο χρηματοδότης φέρουν ευθύνη για αυτές.